yes girl rakastaa aurinkoa!

Aurinko on elintärkeää elämälle ja auringonvalolla on monia hyötyjä.

Valitettavasti tuon kolikon, tai siis tähden, toiselta puolelta löytyy vaaralliset haitat. Aurinko on vaikuttavin tekijä ihosyöpiin.

Kun iho palaa, se punoittaa. Punoituksen aiheuttavat verisuonet, jotka laajentuvat ja rikkoutuvat veren pyrkiessä ihon pinnalle ehkäisemään elävän kudoksen palamista. Vakavammissa palamistapauksissa ihoon voi muodostua rakkoja, henkilö voi kärsiä nestehukasta, huimauksesta ja väsymyksestä.

Ihon palaminen ja siitä johtuvat vauriot voivat johtaa hyvänlaatuisiin kasvaimiin tai jopa ihosyöpään, kun ihon dna vaurioituu niin pahasti, ettei se voi parantaa itseään kunnolla.

Auringolta suojautuminen on ensiarvoisen tärkeää!

Oli järkyttävää kuulla, että 11% suomalaisista uskoo olevansa turvassa auringolta mikäli iho on päivettynyt. ”Äh, oon jo saanut niin hyvin väriä, että enhän mä enää pala.” Kuulostaako tutulta?

Auringolta pitää suojautua. Tätä ei voi hokea liikaa!

Pilviselläkin säällä iho voi palaa. Myös talvella iho voi palaa, hello alppimatkat ja hohtavat hanget! Suojautumisen lisäksi on tärkeää ymmärtää, että mikään aurinkosuoja ei anna 100%:sta suojaa auringolta, joten auringossa oleskelua tulee säännöstellä.

Suojautumiselle ja säännöstelylle on syöpäriskin lisäksi lisää syitä. Puhutaanpa hetki UV-säteistä.

Ultraviolettisäteilyn (UV) säteet jaetaan ryhmiin säteiden pituuden perusteella.

UVA-säteet ovat säteistä selkeästi pisimpiä ja suurimmaksi osaksi vastuussa ihon ikääntymisen merkeistä: ne tunkeutuvat syvälle ihoon. BAD NEWS! Altistuminen auringon UVA-säteille edesauttaa vapaiden radikaalien muodostumista ihosoluissa, joka puolestaan voi johtaa ihon kollageeni- ja elastiinisäikeiden vahingoittumiseen. Ajan myötä näiden säikeiden hajoaminen ilmenee ihossa veltostumisena ja sen myötä ryppyinä. Muistattehan kun puhuimme kollageenin tärkeydestä täällä?

UVA-säteet tulevat läpi niin pilvistä, ikkunoista, kuin vaatteista. Aurinkorasva tulisi esimerkiksi periaatteessa levittää jo kun astut lentokoneeseen, sillä korkeuksissa auringonsäteet ovat haitallisempia kuin maan pinnalla ja säteet tunkeutuvat tahtomattasi ikkunan läpi.

UVA-säteitä emme tunne, kun taas UVB tuntuu iholla kuumotuksena. UVB-säteily imeytyy lähes kokonaan ihon uloimpiin kerroksiin. Näemme sen punoituksena ja tunnemme tosiaan kuumoituksena. Kiitos tämän, tiedämme koska on (kylläkin jo myöhäinen) aika poistua auringosta. UVB-säteily polttaa ihoa sitä voimakkaammin, mitä vaaleampi ja ohuempi iho on.

 

Kun suojaudut auringolta, on tärkeää, että aurinkovoiteessa on sekä UVA- että UVB-suoja. Jos hankit aurinkovoidetta lomakohteessasi Suomen ulkopuolella, englanninkielisissä tuoteselosteissa käytetään usein sanaparia ”broad spectrum”.

Aurinkovoiteen suojakerroin (SPF) kertoo, kuinka kauan tuote suojaa ihoa. Suoja-aika on aina ihotyypistä riippuvainen. Jokaisella ihotyypillä on ns. omasuoja-aikansa minuutteina, joka SPF-luvulla kerrottuna saa kertoo tuotteen vaikutusajan. Suomalaisen vaalean ihon tyypillinen omasuoja-aika on vain 10–15 minuuttia, joten aurinkolomille kannattaa valita vähintään suojakerroin 30.

Kasvoillemme me yes girlit tykkäämme käyttää mahdollisimman korkeaa kerrointa, mielellämme 30-50 SPF. Tuotteet ovat onneksi nykyään niin hienosti tehtyjä, ettei pärställe tarvitse levittää ärsyttävän paksua valkoista töhnää.

Muistakaa rasvojen kanssa myös parasta ennen päivät. Useimmat aurinkovoiteet sisältävät vakauttajia, jotka ovat tehokkaita vain kolme vuotta niiden valmistuksesta. Tämän lisäksi voiteiden tulisi säilyttää kuivassa, varjoisassa ja viileässä paikassa.

Aurinkorasvalla läträämisen lisäksi muistakaa tämä tylsä aikuismainen vinkki: välttäkää liiallista auringossa oloa! Äläkä KOSKAAN säästele aurinkorasvan kanssa! Lisää rasvaa, etenkin jos uit tai hikoilet. Veden äärellä suojan tarve sen kuin lisääntyy, sillä säteilyn määrä kasvaa veden heijastaessa auringon säteitä.

Ja hei, huomioikaa lapset erityisen hyvin! Paras tapa on dipata heidät alasti rasvaan. Tällöin vältytään niiltä kurjilta uikkarinraja-palojäljiltä. Tärkeä huomio: melanoomariskiä nostaa hurjasti, jos iho palaa alle 15-vuotiaana. Iholla on siis tosi hyvä muisti ja tämä varoitus kannattaa ottaa tosissaan.

Vika vinkkimme tällä kertaa: NAUTTIKAAMME AURINGOSTA!

 

PS. Kuvien Vichyn suihkutettavat aurinkovedet eivät ole vielä ehtineet testiimme, mutta pääsevät varmasti käyttöön Barcelonan reissullamme. Lupaavilta vaikuttavat!

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*
*